مدیریت زمان از مهم ترین کاراییه که هر داوطلب کنکور سراسری باید در طول سال و تو جلسه آزمونای آزمایشی تمرین کنه و در نهایت سر جلسه کنکور سراسری به خوبی زمانش رو مدیریت کنه. به طوری که سوالی نباشه که در اثر کمبود زمان موفق به پاسخ گویی اون نشه. شاید تو ذهنتون پیش بیاد که مدیریت زمان چیه؟ تکنیکای مدیریت زمان تو کنکور چه چیزایی هستن؟ نحوه ی مدیریت زمان رتبه های برتر کنکور چجوریه؟ در ضمن، احتمالا از خیلی از دانش آموزا شنیدین که میگن استرس امتحان دارم ! مدیریت زمان به شما تو کاهش اضطراب و استرس زمان آزمون کمک میکنه.
تو این زمینه، نکات و تکنیکایی رو مطرح می کنیم تا به کمک اونا به راحتی زمان خودتون رو مدیریت کنین.
موفقیت تو کنکور فقط با دانش علمی میسر نمیشه. داوطلبای زیادی هستن که با وجود داشتن اطلاعات علمی بسیار بالا، به خاطر عدم مدیریت زمان سر جلسه کنکور و آزمونای مشابه، فرصت نمی کنن به همه ی سوالا جواب بدن. در واقع به دست آوردن رتبه های برتر تو آزمون کنکور سراسری، فقط با داشتن اطلاعات علمی میسر نمیشه، زیرکی و استفاده درست از زمان هم نکته ی مهمیه که باید به اون توجه داشت. مدیریت زمان و تستای زمان دار، 2 عاملین که تو موفقیت کنکور تاثیر زیادی دارن که هدف از انجام این فعالیت قدرت تنظیم و مدیریت زمان و بالا بردن سرعت تو جواب دادن به سوالاست. در واقع مدیریت زمان تو کنکور، رفتارا و تکنیکایی سر جلسه آزمونن تا بشه بهترین عملکرد رو تو آزمون داشت و بهترین نتیجه رو از آزمون گرفت. با تمرین تست زنی میشه توانایی مدیریت زمان رو بالا برد و به دانش آموزا توصیه می شه، با انجام و تمرین تکنیکای مدیریت زمان تو آزمونای آزمایشی معتبر، برای کنکور آمادگی بیشتری به دست بیارن و بهترین نتایج رو بگیرن.
مدیریت زمان تو آزمونای کلاسی و آزمونای جامع تستی:
تو امتحانای کلاسی، زمان در نظر گرفته شده برای امتحان، بیشتر از آزمونای جامع تستیه. تعداد سوالا هم کمتر از آزمونای جامع چند گزینه ایه. بنابراین می تونین اوایل آزمون، همه ی سوالا رو یه بار به شکل گذرا مطالعه کنین و تصمیم بگیرین که جواب دادن به کدوم سوالا رو در اولویت بذارین. تو آزمونای جامع تستی اگه بخواین همه ی سوالا رو یه بار بخونین، زمان رو از دست میدین. ولی تو امتحانای کلاسی می تونین این کار رو انجام بدین؛ چون که زمان امتحانای تشریحی و مدرسه ای معمولا بیشتره.
یه ویژگی دیگه که مدیریت زمان تو آزمونای کلاسی رو در مقایسه با آزمونای جامع تستی ساده تر می کنه اینه که تو آزمونای کلاسی قرار نیست بین چند تا درس مختلف زمان رو تقسیم کنین و فقط باید روی یه درس و سوالای همون درس تمرکز داشته باشین. در صورتی که تو آزمونای جامع تستی باید زمان رو بین درسای مختلف و سوالای مختلف تقسیم کنین. تو آزمونای مدرسه، زمان رو روی سوالای یه درس تقسیم کنین.
تکنیک های مدیریت زمان در کنکور سراسری
اول، ابتدا سوالای آسون رو جواب بدین
همه ی سوالای کنکور از امتیاز برابر برخوردارن و داوطلبا با جواب دادن به سوالای سخت، متوسط و آسون امتیاز برابر به دست میارن. پس بهتره که به پاسخگویی سوالای سخت پافشاری نکنین و به سوالایی که بلدین جواب بدین. بهتره بین سوالایی که به هیچ عنوان قادر به جواب دادن اونا نیستین و سوالایی که زمان برن، تمایز قائل شین تا در صورتی که زمان اضافه آوردین، سراغ سوالایی که زمان بر بودن برید. حتما در این باره علامتایی رو مشخص کنین. چون اگه که این سوالا قابل شناسایی شن بهتره. برای سوالایی که اصلا بلد نیستین از علامت ضربدر و برای سوالایی که نیاز به زمان بیشتری برای پاسخگویی به اونا دارین، علامت مثبت یا دایره رو به کار ببرین تا آخر آزمون به این سوالا رجوع کنین.
داوطلبا بهتره برای هر درس برنامه ریزی کنن و با توجه به این موضوع که به چه درصدی از هر درس نیاز دارن، تعداد سوالایی که باید جواب بدن رو مشخص کنن. در این صورت می تونن زمان خودشون رو بهتر مدیریت کنن.
دوم، پاسخگویی هدفمند داشته باشین
به دست آوردن درصد متعادل تو همه ی درسا، عامل مؤثری تو بالا بردن نمره تراز و رتبه است. بنابراین هر درس رو فقط تو زمان پیش بینی شده برای اون باید مورد توجه قرار بدین. برای این موضوع باید تو زمان شروع آزمون، زمان شروع هر درس رو اول اون بنویسین تا توجه بیشتری به اون بشه. تو روز آزمون حتما یه ساعت مچی یا زمان سنج (کرنومتر) برای مدیریت زمان همراهتون داشته باشین. در صورتی که سوالای ساده یه درس رو جواب دادین و زمان اون درس هنوز تموم نشده بود، به سوالایی که کنار اونا علامت منفی یا ضربدر گذاشتین، بپردازین و اگه زمان تموم شد، اون درس رو رها کنین و به سوالای درس بعدی جواب بدین که البته این کار رو باید اول جلسه برای همه ی درسا انجام داد. همونطور که بارها گفتیم و حتی نفرات برتر به این نکته تاکید داشتن که عامل اصلی بالا بردن تراز و درصد تو کنکور، حل متعادل همه ی درساست.
سوم، زمان برخورد با سوالای سخت، روحیه تون رو از دست ندین
گاهی وقتا بعضی از داوطلبای کنکور با جواب ندادن به چندتا تست، روحیه شون رو از دست می دن. غافل از این که اگه سوالی سخت باشه، برای همه ی داوطلبا سخته. گاهی وقتا با زدن ۶۰ درصد از سوالا هم همون نتیجه ای رو می شه بدست آورد که تو طول سالیان قبل با درصدای بسیار بالاتر به دست آوردن. اگه داوطلبا با نزدن چند تست روحیه شون رو از دست بدن، به طور حتم تو ماراتن کنکور جایگاهی بدست نمیارن.
داوطلبایی که وقتی نمی تونن از پس حل یک یا حتی چند تست بربیان دچار آشفتگی ذهنی می شن و کلا روحیه شون رو از دست می دن، کسایی که ایده آل گران و می خوان به همه ی تستای کنکور جواب بدن! این در حالیه که برترین نفرات تو کنکور که تونستن به 100 درصد تستا پاسخ بدن، بسیار کم بوده و تعداد اونا زیاد نیست. پس نباید نگران این باشین که چرا نمی تونین درسی رو 100 بزنین. ولی نگران این مسئله باشین که نتونین تو جلسه آزمون و کنکور، از همه ی تواناییای علمی و خوانده های خود استفاده کنین. مهم نیست که نتونین به همه ی تستا جواب بدین. مهم اینه که بتونین به تستایی که بلدین، جواب درست بدین.
چهارم، از تکنیک وقت اضافه استفاده کنین
بر اساس تکنیک اول، قرار شد اول سوالای آسون هر درس رو جواب بدین. از سمت دیگه تو تکنیک وقت اضافه، زمان هر درس رو مقداری کمتر از زمان پیشنهادی تو دفترچه سوال در نظر بگیرین و سعی کنین سوالای هر درس رو در زمانی کوتاه تر از زمان پیشنهادی تموم کنین. بنابراین یه بار تو انتهای آزمون و بار دیگه در انتهای آزمون اختصاصی مقداری زمان اضافه خواهین داشت که به اون زمان اضافه می گیم. برای مثال، تو کنکور سراسری زمان درسای عمومی یعنی ادبیات و عربی و دین و زندگی و زبان، هر یک بین 17 دقیقه تا 20 دقیقه پیشنهاد شده. ما برای این درسا، زمان نقصانی رو پانزده دقیقه پیشنهاد کردیم. وقتی شما این زمانا رو رعایت کنین، تو پایان درسای عمومی 15 دقیقه وقت اضافی خواهین داشت که می تونین به تشخیص خود صرف استراتژی بازگشت کنین و در زمانی که ذخیره کردین به سراغ درسا و سوالایی برین که قبلا علامت گذاری کردین و روی سوالای زمان بر و سوالای دشوارتر زمان بذارین. با خیال آسوده از این که به همه ی سوالای ساده تو همه ی درسا جواب دادین، اکنون به سراغ سوالای دشوارتر و وقت گیرتر می رین.
چند نکته برای مدیریت زمان تو کنکور
- اول، ابتدا همه ی جوابا رو به دقت بخونین و سپس جواب درست رو علامت بزنین؛ شاید جواب درست، گزینه ی چهارم باشه.
- دوم، هیچ وقت سعی نکنین ارتباطی بین جوابای درست پیدا کنین.
- سوم، آرامش تون رو سر جلسه آزمون و کنکور حفظ کنین.
- چهارم، سوالای سخت، زمان بر و سوالایی که جواب اونا رو بلد نیستین، با علامتای متفاوت جدا کنین تا تو زمان « زمان اضافه » بدونین باید به حل کدوم سوالا بپردازین.
- پنجم، فقط زمانی که اطمینان دارین پاسخی که اول دادین اشتباه است، اون رو تغییر بدین.