تکنیک های حفظ سریع مطالب درسی برای افرادی که میخواهند در آزمونهای مهم شرکت کنند و به دنبال مشاوره کنکور هستند، از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله سعی شده تا در این راستا و درواقع کمک به تشخیص روش یاد گرفتن درس مطالبی ارائه شود. مشاور کنکور گاماس 20 از بهترینهاست که همین الان میتوانید با متخصصانش تماس بگیرید.
تقسیمبندی حافظه
حافظه حسی
حافظه حسی اطلاعات حسی را برای مدتزمان بسیار کوتاهی، معمولاً 1 ثانیه یا کمتر، نگه میدارد. پردازش خاطرات و سایر اطلاعات در این نوع حافظه آغاز میشود. اگر فردی به ورودی حسی توجه کند، اطلاعات به حافظه کوتاهمدت و سپس درازمدت منتقل میشود.
حافظه کوتاهمدت
حافظه کوتاهمدت به فرد این امکان را میدهد که رشته محدودی از اطلاعات را برای مدت کوتاهی به خاطر بیاورد. این خاطرات پس از حدود 30 ثانیه از منبع قابلاعتماد بهسرعت ناپدید میشوند. حافظه کوتاهمدت نوعی ذخیرهسازی کوتاهمدت است که فقط چند قطعه اطلاعات را در خود جای میدهد. در استفاده از تکنیک های حفظ سریع مطالب درسی باید به این موردتوجه شود.
حافظه کاری
حافظه کاری مشابه حافظه کوتاهمدت است. بااینحال، حافظه کاری جایی است که شخص اطلاعات را دستکاری میکند تا جزئیات کار فعلی خود را به خاطر بسپارد. آگاهی از بخشهای مهم حافظه در شناخت روش بهتر یاد گرفتن درس مهم است.
حافظه بلندمدت
حافظه بلندمدت طیف وسیعی از خاطرات و تجربیات را ذخیره میکند. در استفاده از تکنیک های حفظ سریع مطالب درسی باید روی حافظه بلندمدت تمرکز کرد. روشهایی برای بهبود حافظه بلندمدت وجود دارد.
کدام یک به بهبود حافظه کمک میکنند؟ حفظ کردن یا یادگیری؟
حفظ کردن مطالب تنها بازگو کردن آنچه حفظ شده است اما یادگیری کمک میکند تا اجزای یک مفهوم را به هم تطابق دهند و دانش بهدستآمده را در موقعیتهای جدید به کار ببرند. یادگیری برخلاف حفظ کردن، فعال، سازنده، جذاب است و مادامالعمر با افراد میماند. مهارتهای حل مسئله و شناختی، انجام تحقیقات، ارزیابی، تجزیهوتحلیل، مقایسه و برقراری ارتباط از نتایج یادگیری است. تکنیک های حفظ سریع مطالب درسی میتوانند در حفظ کردن و هم یادگیری مؤثر باشند.
چگونه سریع مطالب را حفظ کرده و به بهبود حافظه خود کمک کنیم؟
- ابتدا سعی کنید اطلاعات را درک کنید.
- آنها را پیوند دهید. اطلاعاتی را که میخواهید حفظ کنید به چیزی که از قبل میدانید متصل کنید.
- سعی کنید اطلاعات را درست قبل از خواب مرور کنید؛ مغز شما هنگام خواب اطلاعات را پردازش و ذخیره میکند.
- خودآزمایی که از روش های یادگیری نیز هست.
- با تکنیکهای تکرار مانند فلش کارت، مفاهیم را به حافظه بلندمدت منتقل کنید.
- با نوشتن اطلاعات، یادگیری را عمیقتر کنید.
- از Mnemonics استفاده کنید که میتواند بهعنوان روش یاد گرفتن درس نیز معرفی شود.
- صحبت با خودتان در مورد مطالبی که سعی در حفظ آن دارید میتواند یک ابزار مؤثر تقویت و بهبود حافظه باشد.
- تمرین میتواند حافظه و تواناییهای یادگیری را بهبود بخشد؛ زیرا به ایجاد نورونها در مناطق مرتبط با حافظه کمک میکند. تکرار و تمرین از مهمترین تکنیک های حفظ سریع مطالب درسی هستند.
- interleaving را تمرین کنید. بهعنوانمثال، مدتی را صرف حفظ لغات واژگان کنید و سپس بلافاصله به مطالعه تاریخها و نامهای تاریخی کلاس تاریخ بپردازید.
مرور کردن
مرور آموختههای قبلی در هر درس یکی از راههای تقویت حافظه و یادگیری است. در این راستا از تکنیکهایی مانند Brain ‘dump، تطابق، پر کردن جاهای خالی، لحاف تفکر، چالش حافظه (به خاطر آوردن کلمات)، تکنیک وظایف بازیابی دانش که در آن از دانشآموزان خواسته میشود ترکیبی از واژگان کلیدی درس گذشته را به خاطر بیاورند، میتوان استفاده کرد. این موارد به بهبود حافظه بلندمدت کمک میکند.
یادداشتبرداری
یکی از تکنیک های حفظ سریع مطالب درسی یادداشتبرداری است که میتواند در یادگیری به شما کمک بزرگی کند. در اینجا چند نکته در مورد نحوه یادداشتبرداری خوب ارائه شده است:
- مطالب کلیدی را بنویسید.
- در یادداشتبرداری زیادهروی نکنید.
- از معلم یا همکلاسیها مطالب جامانده را بپرسید.
- یادداشتهای خود را با دیگران مقایسه کنید.
- بازنویسی کردن مطالبی که در کلاس نوشتهاید.
- سازمان دادن به مطالب نوشتهشده
تصویری سازی
متخصصان فیزیولوژی معتقدند که سیستم بینایی حدود 70 درصد از کل ورودی حسی آنها را پردازش میکند. تصاویر نقش حیاتی در دنبال کردن روش بهتر یاد گرفتن درس دارند. تجسم یک عمل، حتی زمانی که بدن استراحت میکند، مسیرهای عصبی در مغز را تحریک میکند.
بنابراین، جای تعجب نیست که تصویرسازی ذهنی بهعنوان یکی از تکنیک های حفظ سریع مطالب درسی به ما در درک مفاهیم انتزاعی کمک میکند و درک را تسریع میبخشد که احتمالاً به دلیل کدگذاری دوگانهای است که وقتی یک مفهوم نهتنها در قالب یک متن درک میشود، بلکه بهعنوان یک تصویر نیز صورت میگیرد.
ارتباط برقراری مطالب به هم
در این قسمت گامهای اصلی برای ساختن نقشه ذهنی از روش های یادگیری ارائه میشود:
- موضوع اصلی را وارد کنید: با وارد کردن موضوع اصلی در مرکز نقشه ذهنی، بهعنوانمثال «پایتختهای جهان» شروع کنید.
- موضوعات طوفان فکری: برای وارد کردن موضوعات خود مانند «لندن»، «نیویورک» و «پکن» شاخههای اصلی را ایجاد کنید.
- ایجاد موضوعات فرعی: با ایجاد موضوعات فرعی در مورد موضوعات خود توضیح دهید.
- اضافه کردن تصاویر و قالببندی: تصاویر و رنگها حافظه را بهبود میبخشند.
- یادداشتها و تحقیقات: به ثبت شدن اطلاعات کمک میکند.
کاخ حافظه
ایده اصلی پشت تکنیک کاخ حافظه از تکنیک های حفظ سریع مطالب درسی این است که اطلاعات را با مکانی که خیلی با آن آشنا هستید مرتبط کنید و سپس به حفظ کردن مطالب بپردازید.
روش مهم برای تقویت حافظه
- توجه خود را متمرکز کنید؛ زیرا تمرکز میتواند به عملکرد حافظه کمک کند.
- زمان کوتاهی را بهتنهایی اختصاص دهید.
- از انباشته شدن مطالب پرهیز کنید.
- برای تقویت و بهبود حافظه بهطور منظم مطالعه کنید.
- اطلاعات را برای عملکرد حافظه سازماندهی کنید.
- برای بهبود عملکرد حافظه، اطلاعات را تکرار کنید.
- از تجسم مفاهیم برای بهبود عملکرد حافظه استفاده کنید.
- اطلاعات جدید را به چیزهایی که از قبل میدانید مرتبط کنید.
- مطالب را بلند بخوانید.
- به اطلاعات دشوار توجه بیشتری داشته باشید.
- روال مطالعه را هرچند وقت یکبار تغییر دهید.
- به استراحت اهمیت دهید.
نتیجهگیری
تکنیک های حفظ سریع مطالب درسی به افراد کمک میکنند تا مطالب را با سرعت بیشتر بیاموزند و حفظ کنند؛ بنابراین در زمان نیز صرفهجویی خواهد شد. با انجام این تکنیکها حتی یادگیری و درس خواندن را نیز لذتبخش خواهید کرد. در راستای برنامه ریزی کنکور بهتر است بخشهای مهم حافظه را بهخوبی شناخته و در دستهبندی و یادگیری محتوای آموزشی به عملکرد هریک از بخشها توجه شود تا راه به خاطر سپردن مطالب و محتویات درسی کمی هموارتر شود.