بالا رفتن قیمت ارز و هزینه های بالای زندگی تو بیشتر کشورای خارجی باعث شده تا متقاضیای تحصیل تو دانشگاه های خارجی، به جای اون که علاقه ای داشته باشن تا پول شون رو صرف هزینه های سرسام آور تحصیل و زندگی تو خارج از کشور کنن، به فکر گرفتن بورسیه های تحصیلی از دانشگاه های مختلف بیوفتن.
بورسیه تحصیلی چیه؟
بورسیه یا scholarship و کمک هزینه های تحصیلی به کمکای مالی ای میگن که از سمت دانشگاه ها و مراکز آموزشی به دانشجوها داده میشه و دانشجو نیازی به بازپرداخت اون نداره. در واقع دانشگاه محل تحصیل هیچ نوع هزینه ای را از دانشجو نمیگیره و در عین حال هزینه هاش رو پرداخت می کنه. بورسیه های تحصیلی، معمولا به وسیله ی دانشگاه ها، دولت ها، آدمای خیر و موسسات نیکوکاری و علمی ارائه می شن تا فرصت تحصیل قشرای مختلف دانشجویان از هر کشوری فراهم بشه و تحصیل از دانشجویان کم درآمد دریغ نشه.
انواع بورسیه تحصیلی:
بورسیه های تحصیلی بر اساس فعالیتایی که در کنار تحصیل بر عهده دانشجو گذاشته می شه، به دو دسته ی بورسیه بدون انجام فعالیت جانبی و بورسیه به همراه فعالیت جانبی تقسیم می شه.
بورسیه بدون انجام فعالیت جانبی:
به صورت کلی بورسیه های بدون انجام فعالیت جانبی می تونن هزینه های تحصیل یه دانشجو رو به طور کامل پوشش بدن و حتی همه ی هزینه های زندگی اون رو هم متقبل بشن. این بورسیه ها رو اصطلاحا تحت عنوان full fund فول فاند می شناسن که مورد توجه بیشتر دانشجویان قرار گرفته و به خاطر اپلای زیاد دانشجویان برای دریافتشون، رقابت شدیدی بین دانشجویان وجود داره.
تو چهار سر عنوان زیر سعی کردیم که شما رو با اصلی ترین انواع بورسیه های بدون فعالیت جانبی آشنا کنیم.
اول، بورسیه عادی و یا فلوشیپ تحصیلی:
بورسیه عادی (Scholarship) که معمولا به اون بورسیه تحصیلی می گن، برای تشویق افراد به ادامه تحصیل بهشون داده میشه. معمولا برای گرفتن این مدل بورسیه شرایط تحصیلی قابل قبولی نیازه و دانشگاه ها برای تمدید این نوع کمک هزینه، شرایط خاصی دارن؛ مثلا این که معدل هر ترم دانشجو باید بالاتر از ۳ ( از ۴ نمره ) باشه. این کمک مالی به همه رده های دانشگاهی و تمام رشته های درسی تعلق می گیره. اما میزان اختصاص اون به دوره دکتری بیش از مقاطع دیگه است. این بورسیه ها حتی گاهی اوقات هزینه های زندگی یه دانشجو رو هم پوشش می ده.
دوم، جایزه:
بورسیه Awards به معنی جایزه یا پاداشه. این دسته همه مدل جایزه را شامل می شه و هیچ محدودیتی نداره؛ اما معمولا مبالغ ابن جایزه ها زیاد نیست و نمی تونه همه ی هزینه دانشگاه را تامین کنه و فقط بخشی از هزینه های اون رو پوشش می ده. معمولا این جایزه ها رو به صورت مبلغ نقدی پرداخت می کنن و به حساب دانشجو واریز می کنن. گاهی هم این جوایز، نقدی نیستن؛ مثل بن خرید کتاب، هزینه شرکت تو کنفرانسای بین المللی و … .
سوم، وام تحصیلی:
وام تحصیلی ( Loan ) بدین صورته که از بانک یا یه مرکز خصوصی که هزینه های تحصیل دانشجو را متقبل شده، وامی مستقیما به حساب دانشگاه پرداخت می شه که فقط در برگیرنده شهریه و هزینه های تحصیلی دانشگاهه. معمولا وجود یه ضامن برای گرفتن این وام ها الزامیه. نکته قابل توجه تو این مورد این نوع از کمک هزینه های تحصیلی اینه که وام تحصیلی به دانشجوهای خارجی تعلق نگرفته و فقط در اختیار شهروندان کشور ارائه دهنده وامه.
چهارم، حذف شهریه و تحصیل رایگان:
حذف شهریه Tuition Waiver فقط شامل شهریه دانشگاه می شه و ممکنه دانشجو به صورت کامل یا به صورت نسبی از پرداخت شهریه معاف بشه. دانشگاه ارائه دهنده این امتیاز حتما به صورت دقیق میزان این معافیت رو مشخص میکنه. این سیستم تشویقی بیشتر تو مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دنبال می شه و کمتر تو مقطع دکتری به چشم می خوره.
بورسیه ها و کمک هزینه های خاصی هم به دانشجویانی که شرایطی ویژه دارن، بسته به نظر دانشگاه، اعطا می شه که بعضی از اونا عبارتند از:
اول، کمک هزینه شایستگیِ علمی ( MERIT Based Scholarships ):
Merit که به معنای شایستگی تعبیر می شه، اساس کمک هزینه فوقه. این بورسیه ها به دانشجویانی که از نظر علمی برتری دارن، داده می شه؛ در حقیقت دانشگاه های مختلف با نیم نگاهی به بودجه شون، به برترین دانشجوهاشون که شرایطی عالی از نظر نمره، مقالات، شرکت در کنفرانس های معتبر، زبان انگلیسی و … دارن، کمک هزینه هایی تحت عنوان بورسیه شایستگی میدن که مشوق شون برای ادامه تحصیل تو بالاترین سطح ممکنه.
دوم، کمک هزینه افراد کم درآمد (Financial Need):
این بورسیه ها به افرادی تعلق می گیره که از خانواده هایی با درآمد اندک و بدون وجود تحصیلات عالی اومدن اما وضعیت درسی خوبی دارن، استعدادای بالقوه قابل قبولی دارن؛ اما توانایی مالی پرداخت هزینه های دانشگاه رو ندارن. برای بررسی وضعیت مالی کسانی که شهروند کشورین که دانشگاه مقصد در آنجا قرار گرفته، دانشگاه ها برگه های مالیاتی سالیانه شون رو مدنظر قرار می دن تا مطمئن شن اون خانواده درآمد زیادی نداره و اون شخص واقعا شایسته کمک مالیه. اما معیار سنجش دقیقی برای دانشجوهای خارجی وجود نداره و بیشتر با توجه به درآمد، میزان پیشرفته بودن و … کشور مبدا دانشجو، به دانشجو این بورسیه تحصیلی را می دن.
سوم، بورسیه تحصیلی ویژه بانوان (WOMEN) :
تو این بورسیه ها برای تشویق خانما به ادامه تحصیل تو مقاطع عالی، کمک هزینه های خاصی براشون در نظر گرفته می شه.
چهارم، کمک هزینه رشته های خاص (Special Studies) :
این بورسیه های تحصیلی معمولا به رشته هایی تعلق می گیرن که دانشجو بعد از فارغ التحصیلی، احتمالا درآمد بالایی کسب نمیکنه و این فقط علاقه است که می تونه شخصی رو جذب این نوع رشته ها کنه. برای مثال، رشته محیط زیست که به خصوص در گذشته رشته ای نبود که فارغ التحصیلش بتونه درآمد بالایی داشته باشه، مورد توجه بیشتر نخبگان قرار نداشت.
پنجم، کمک هزینه موارد خاص پزشکی Disability :
همونطور که از عنوان این بورسیه تحصیلی مشخصه، این نوع کمک هزینه ها به کسانی تعلق می گیره که معلولیت جسمانی دارن و یا مشکل سلامتیِ حادی دارن.
ششم، کمک هزینه مناطق خاص (Regional) :
این مدل از بورسیه های تحصیلی به دانشجویانی تعلق می گیره که از مناطقی با شرایطی خاص (مثلا جنگی) اومدن و یا به طور کلی دانشگاه مقصد توجه ویژه ای به دانشجویانِ آمده از اون منطقه خاص دارن. بعضی از دانشجوها کشورای آفریقایی و همینطور کشورای جنگ زده خاورمیانه مثل افغانستان، عراق و سوریه شامل این بورسیه تحصیلین.
هفتم، کمک هزینه مهارت های خاص (Professionals) :
این نوع از بورسیه های تحصیلی به کسایی تعلق می گیره که در حوزه های ورزشی، هنری و … مهارتی ویژه دارن. حرفه ای بودن در مهارت مد نظر و داشتن تواناییای بالا تو اون حرفه، به نوعی که وجود عنوان برتری تو جشنواره ای معتبر و یا مسابقاتی دارای اهمیت، دال بر اون باشه، سبب می شه که این بورسیه تحصیلی به فردی با مهارتای خاص تعلق بگیره.